Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Σε απόγνωση οι ψαράδες


Να «βυθίσει» γρι γρι και μηχανότρατες απειλεί ευρωπαϊκός Κανονισμός που θέτει νέες απαγορεύσεις στο ψάρεμα με αυτά τα αλιευτικά εργαλεία.

«Το μέλλον είναι αβέβαιο για εμάς. Ο κίνδυνος να καταργηθούν τα εργαλεία μας είναι ορατός και να οδηγηθεί σε εξόντωση ένας κατεξοχήν παραγωγικός κλάδος της χώρας μας», λέει στο «Εθνος» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Πλοιοκτητών Μέσης Αλιείας, Γιάννης Μπουντούκος, προειδοποιώντας για την έναρξη δυναμικών κινητοποιήσεων.
Το «καυτό» θέμα κυριάρχησε, χτες, στο Συμβούλιο Αλιείας, που συνεδρίασε στο υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα Μανώλη Λίτινα, ο οποίος υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ενημερώσει ότι εάν δεν υπάρξει άμεση συμμόρφωση με τις διατάξεις του Κανονισμού 1967/2006 θα κινηθεί διαδικασία παραπομπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, βούληση του υπουργείου είναι να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα παρέκκλισης, ενώ, όπως ανέφερε ο κ. Λίτινας, βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία τροποποίησης του Κανονισμού, «αλλά πρέπει να κινηθούμε πιο γρήγορα».
Η καταληκτική ημερομηνία συμμόρφωσης για τα γρι γρι, ώστε να χρησιμοποιούν συγκεκριμένου μήκους δίχτυα είναι η 25η Μαρτίου, αλλά, όπως είπε ο κ. Δημήτρης Παγώνης, από τη βόρεια Ελλάδα, «εάν χρησιμοποιήσουμε το μήκος των διχτυών που λέει ο Κανονισμός, δεν θα βγάλουμε ούτε ένα κιλό ψάρια».
Για τις μηχανότρατες η καταληκτική ημερομηνία συμμόρφωσης είναι η 5η Απριλίου, ώστε να καθοριστεί ότι η μηχανότρατα δεν θα μπορεί να ψαρεύει σε απόσταση μικρότερη του ενάμισι μιλίου από την ακτή. «Εάν γίνει αυτό θα υπάρξει μεγάλη αντίδραση. Δεν θα μπορούμε να ψαρέψουμε σχεδόν σε όλο το βόρειο Αιγαίο, από τον Παγασητικό μέχρι τη Σαμοθράκη», ανέφερε ο κ. Κώστας Νταουλτζής, από τη Νέα Μηχανιώνα, ενώ ο Στέφανος Ζανίκος, από τη Χίο, που εκπροσωπούσε συναδέλφους του από τη Μυτιλήνη και τη Σάμο, υπογράμμισε ότι σε πολλά σημεία δεν θα μπορούν να ψαρέψουν Ελληνες ψαράδες, ενώ θα επιτρέπεται σε Τούρκους, που δεν θα δεσμεύονται από τον ευρωπαϊκό Κανονισμό.

Γρι γρι-τράτες
Τι… ψάρια πιάνουν
Η μηχανότρατα ψαρεύει τόσο στα βαθιά νερά όσο και στα ρηχά. Στα ρηχά πιάνει τις γαρίδες και τα δεύτερα ψάρια (σαυρίδια, κοκκοβιούς και άλλα μικρά), ενώ στα βαθιά πιάνει την καραβίδα, τον μπακαλιάρο, τα μπαρμπούνια, τις κουτσομούρες, τις πεσκανδρίτσες, τους μοσχιούς κ.ά. Σε γενικές γραμμές, με τη μηχανότρατα βυθού συλλέγονται τα βενθονικά είδη, δηλαδή αυτά που ζουν πάνω η κοντά στον πυθμένα. Το γρι-γρι είναι ένα μεγάλο δίχτυ, του οποίου μπορούμε να κλείσουμε το κάτω μέρος. Είναι σύστημα αλιείας επιφάνειας και πιάνονται κυρίως αφρόψαρα. Με τα κυκλικά δίχτυα γρι-γρι πιάνονται τα πελαγικά είδη ψαριών, δηλαδή αυτά που ζουν ψηλά στην υδάτινη στήλη, όπως: γαύροι, σαρδέλες, παλαμίδες.

πηγή Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου