Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Πώς θα αναπτυχθούν τα λιμάνια


Στη δημιουργία άτυπου «συντονιστικού συμβουλίου» των περιφερειών της χώρας με το Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας για τις αναπτυξιακές δράσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου σε κάθε περιφέρεια, κατέληξε η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο Υπουργείο υπό την προεδρία του Γιάννη Διαμαντίδη.

Στη σύσκεψη που έγινε με την παρουσία της υφυπουργού, Ελπίδας Τσουρή, και του γενικού γραμματέα, Νίκου Λίτινα, παρευρέθηκαν οι περιφερειάρχες της χώρας, μεταξύ των οποίων και ο του Βορείου Αιγαίου, Νάσος Γιακαλής. Ο κ. Διαμαντίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη σημαντική, όπως τη χαρακτήρισε, συνάντηση και ανέλυσε τα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά της πολιτικής του Υπουργείου σε σχέση με τη νησιωτική πολιτική, το θαλάσσιο τουρισμό και την κρουαζιέρα, το λιμενικό σύστημα, τη ναυτική εκπαίδευση, την αλιεία και την αξιοποίηση των πόρων τού ΕΣΠΑ. Στη συνέχεια, οι περιφερειάρχες παρέθεσαν τις θέσεις τους υπογραμμίζοντας ότι η ανάπτυξη χρειάζεται τη συνεργασία όλων και φυσικά των περιφερειών της χώρας ως φορέων υλοποίησης αυτής της πολιτικής.
Μετά το τέλος της σύσκεψης, ο υπουργός δήλωσε ότι είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται μία τέτοια συνάντηση, όπου συζητήθηκαν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περιφέρειες σε σχέση με τις αρμοδιότητες του Υπουργείου.

Για την αλιεία
«Εμείς δεσμευτήκαμε ως Υπουργείο και προχωράμε στη σύσταση ενός άτυπου συντονιστικού οργάνου μεταξύ της κεντρικής διοίκησης και της περιφέρειας, για να συζητάμε όλα αυτά τα προβλήματα, έτσι ώστε μέσα στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουμε σαν Υπουργείο, να συμπεριλάβουμε και τις προτάσεις που έχουν και θέλουν να μας υποδείξουν», είπε ο κ. Διαμαντίδης, που απαντώντας στο ερώτημα πού εστιάζεται ο προβληματισμός των περιφερειών, δήλωσε: «Ανάλογα… Το Νότιο Αιγαίο, για παράδειγμα, ανέδειξε περισσότερο τα ακτοπλοϊκά θέματα, το Βόρειο Αιγαίο ανέδειξε επιπλέον και την αλιεία, η Μακεδονία και η Θράκη προέβαλαν θέματα λιμανιών. Συζητήθηκαν δηλαδή όλα τα θέματα, και το Υπουργείο, με το Εθνικό Συμβούλιο Νησιωτικότητας, σύντομα θα δημιουργήσει ένα θεσμό για να επιλύονται όλα τα προβλήματα όσο το δυνατόν καλύτερα και συμφωνημένα. Άλλωστε, η ζωή στα νησιά μας και η ανάπτυξή τους αφορούν όλους μας. Η κατεύθυνση που έδωσα στους περιφερειάρχες, αλλά και οι δικές τους προτάσεις, ήταν στην κατεύθυνση της μεταξύ μας συνεργασίας, ώστε να μην αισθάνονται αποκομμένοι από το σχεδιασμό που αφορά τους ίδιους και τα νησιά.»
Τέλος, στο ερώτημα αν υπήρξε κάποια αντίθεση ως προς το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων των λιμένων, ο υπουργός ανέφερε πως «οι περιφερειάρχες είπαν ότι συμφωνούν να υπάρχει μία σωστή λειτουργία των λιμανιών, αφού τα λιμάνια συνδέονται με τις πόλεις, είναι πηγή ζωής για την τοπική οικονομία. Βεβαίως τους ενδιαφέρει πολύ η ανάπτυξη της κρουαζιέρας και οτιδήποτε σχετίζεται με τα νησιά τους. Οι περιφερειάρχες, που εκφράζουν και τις απόψεις και των δήμων, είναι υπέρ της ανάπτυξης των λιμανιών.».

www.emprosnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου