Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Σε νέα «ρότα» μπαίνει η αλιεία


Τέλος στο θολό τοπίο της νομοθεσίας για τον διαχωρισμό μεταξύ επαγγελματιών και ερασιτεχνών ψαράδων βάζει το υπουργείο Θαλασσίων υποθέσεων


Ξεκάθαρες διαχωριστικές "γραμμές" ανάμεσα στον ερασιτέχνη και στον επαγγελματία αλιέα "τραβάει" το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας (ΥΘΥΝΑΛ).Ηδη, με εντολή του υπουργού Γιάννη Διαμαντίδη έχει ετοιμαστεί σχέδιο για την κωδικοποίηση της υπάρχουσας αλιευτικής νομοθεσίας, οι βασικοί άξονες της οποίας χρονολογούνται από 44 ετών, και μέχρι την άλλη εβδομάδα αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Ο στόχος είναι να διαμορφωθούν με σαφήνεια τα κριτήρια επαγγελματικότητας αλιείας, ώστε όσοι ζουν αποκλειστικά από το ψάρεμα να μπορέσουν να ενισχυθούν, ακολούθως, με συγκεκριμένα μέτρα. Η αναγκαιότητα της πρωτοβουλίας γίνεται αντιληπτή από το γεγονός ότι στη χώρα μας, την πρώτη σε αριθμό επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δεν είναι ξεκάθαρο ποιος είναι επαγγελματίας ψαράς και ποιος όχι.

Εκτιμήσεις μόνο γίνονται, ότι επαγγελματικά ασχολούνται με την αλιεία περίπου 35.000 ψαράδες και περίπου 10.000 είναι άμεσα και έμμεσα απασχολούμενοι με τις υδατοκαλλιέργειες.
"Σήμερα, το νομοθετικό πλαίσιο καθορίζεται από περίπου 15 νομοθετήματα, χωρίς σε όλα αυτά να είναι ξεκάθαρο ποιος είναι ο ορισμός του επαγγελματία ψαρά", μας έλεγε, χαρακτηριστικά, έγκυρη πηγή.Ετσι, στο σχέδιο που θα τεθεί σε διαβούλευση θα ξεκαθαρίζονται με σαφήνεια τα κριτήρια με τα οποία θα χορηγείται ατομική ερασιτεχνική άδεια αλιείας αλλά και επαγγελματική άδεια.Ειδικά για τις επαγγελματικές άδειες θα υπάρξει διαχωρισμός από επαγγελματίες που έχουν την αλιεία ως συμπληρωματική απασχόληση από αυτούς οι οποίοι έχουν την αλιεία ως κύρια και αποκλειστική απασχόληση. Από τις βασικές καινοτομίες που εισάγονται είναι η θεσμοθέτηση του "βοηθού αλιέα". Η σχετική άδεια θα δίνεται σε νέους ηλικίας από 16 ετών και η απασχόληση για ένα χρόνο σε αλιευτικό με την ιδιότητα του "βοηθού αλιέα" θα είναι προϋπόθεση για την απόκτηση επαγγελματικής άδειας.Αλλα κριτήρια που θα τεθούν για την απόκτηση επαγγελματικής άδειας αναμένεται να είναι ηλικιακά (από 18 μέχρι 64 ετών), η μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα, η εγγραφή σε αλιευτικό σύλλογο, η ασφάλιση στον ΟΓΑ ή στο ΝΑΤ κ.ά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα τα νέα κριτήρια θα ισχύσουν για την έκδοση νέων αδειών ενώ για τις υπάρχουσες ερασιτεχνικές ή επαγγελματικές άδειες θα προβλεφθεί μεταβατική περίοδος προσαρμογής.
ΓΙΑ ΑΛΙΕΥΤΙΚΑ ΣΚΑΦΗ
Επιδοτήσεις για μετασκευές - αποσύρσεις
Η επιδότηση μετασκευών και άλλων παρεμβάσεων σε αλιευτικά σκάφη για τη βελτίωση της ασφάλειας, των συνθηκών εργασίας και της υγιεινής και ποιότητας των προϊόντων θ' αρχίσει να "τρέχει" το αμέσως επόμενο διάστημα.
Ηδη, το σχέδιο της απαιτούμενης Κοινής Υπουργικής Απόφασης έχει υπογραφεί από τον υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, Γ. Διαμαντίδη, και προωθήθηκε στα συναρμόδια υπουργεία. Συνολικά, θα διατεθούν επιδοτήσεις ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα, "τρέχει" πρόγραμμα για την επιδότηση της απόσυρσης αλιευτικών εργαλείων, συνολικού ύψους 50 εκ. ευρώ, ενώ τις επόμενες ημέρες θα υπογραφούν τα πρώτα προγράμματα για 5 περιοχές, χρηματοδότησης δράσεων κοντινών προς την αλιεία, όπως η δημιουργία καταδυτικών πάρκων, εργοστασίων επεξεργασίας αλιευμάτων .

Σταύρος Μαλαγκονιάρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου