Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Συνάντηση Χρυσοχοίδη-Εφοπλιστών σε αναζήτηση της χρυσής τομής

Mε το προεδρείο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών θα συναντηθεί αύριο στις 11.00 π.μ., στο κτiριο της Ακτής Βασιλειάδη στον Πειραιά ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλης Χρυσοχοίδης.
Την περασμένη εβδομάδα είχε συναντηθεί ανεπισήμως τον πρόεδρο της ΕΕΕ, Θόδωρο Βενιάμη.
Σε μία περίοδο που η παγκόσμια ναυτιλία έχει κλονιστεί λόγω της οικονομικής κρίσης με τα χειρότερα να μην έχουν έρθει ακόμα αφού αναμένεται να αυξηθούν οι ναυτιλιακές εταιρείες που θα βάλουν λουκέτο ή θα αναγκαστούν να συγχωνευθούν, με τις τράπεζες να αδυνατούν να βάλουν «πλάτη» στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις αφού έχουν σφίξει οι στρόφιγγες χρηματοδότησης, φουντώνει η αντιπαράθεση κυβέρνησης με την ελληνική ναυτιλιακή βιομηχανία.
Η πρώτη γερή κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και Ελλήνων εφοπλιστών είχε αιτία την κατάργηση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και φαίνεται ότι νικήτρια αναδείχθηκε η κυβέρνηση αφού «πέρασε το δικό της» και το υπουργείο δεν επανασυστάθηκε παρά τις πιέσεις.
Ακολούθησε η τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου στη διάρκεια της Έκθεσης της Θεσσαλονίκης ο οποίος αναφερόμενος στις κατηγορίες εκείνων των Ελλήνων που δεν έχουν συμμετάσχει όσο θα έπρεπε στην προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης, συμπεριέλαβε και τους Έλληνες εφοπλιστές,.
Στα τέλη του ίδιου μήνα, τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου ήταν ιδιαίτερα αυστηρός με όσους δεν βοηθούν την εθνική προσπάθεια και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν γίνεται Ελληνες επιχειρηματίες να βγάζουν τα λεφτά τους έξω αντί να τα επενδύουν στη χώρα, και να ζητούν από εμάς να επενδύουμε στην Ελλάδα. Πρέπει να δείξουν το παράδειγμα κι εμείς είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε».
Για να ακολουθήσει νέα τοποθέτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή, την περασμένη εβδομάδα ο οποίος ανακοίνωσε ότι οι εφοπλιστές θα φορολογηθούν. Ειδικότερα ο υπουργός απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα επεσήμανε μεταξύ άλλων:
«Δυστυχώς η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η ζωή, το επίπεδο διαβίωσης, το κεκτημένο μιας κοινωνίας, μπορεί να γίνει κλοτσοσκούφι μέσα σε αυτόν τον ασύμμετρο πόλεμο και πρέπει να αμυνθούμε. Ναι, δυστυχώς πρέπει να κόψουμε μισθούς και συντάξεις ιδίως στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ναι, δυστυχώς πρέπει να επιβληθεί μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση και αυτοί που δηλώνουν το εισόδημα τους πληρώνουν πρώτοι και ελπίζω να αξιωθούμε με τη βοήθεια σας να επιβάλουμε και να εφαρμόσουμε όλα τα μέτρα που αποκαθιστούν την κοινωνική δικαιοσύνη και την ηθική τώρα που η χώρα βρίσκεται σε kίνδυνο. Αυτό αφορά και τους εφοπλιστές» και προσέθεσε:
«Τους έχουμε καλέσει σε διάλογο και θα επιβληθούν μέτρα. Και αν θέλουν να αλλάξουν τη σημαία των πλοίων τους, πράγματι ας την αλλάξουν. Τώρα μετριέται ο πατριωτισμός, η φιλοπατρία, τώρα θα μετρηθεί και η εισφορά στο έθνος.
Και βεβαίως ό,τι υπάρχει εδώ στην επικράτεια, τα ακίνητα κυρίως, αυτά δεν είναι εφοπλιστικά, δεν είναι κοσμοπολίτικα. Αυτά έχουν την ίδια μεταχείριση με την περιουσία όλων των άλλων Ελλήνων και κυρίως των φτωχότερων».
Εφοπλιστικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι εάν φορολογηθούν οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες που προστατεύονται και από το Σύνταγμα, θα μεταφερθούν στο εξωτερικό.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου