Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

«Έρχονται τα χειρότερα», υποστηρίζουν οι φορείς της Λήμνου

Για τρεις ημέρες, και μέχρι χθες το βράδυ, που λεγόταν πως θα δοθεί πιστοποιητικό αξιοπλοΐας, παρέμενε ακινητοποιημένο στο λιμάνι του Λαυρίου το «Aqua Maria», αφήνοντας τη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση. Έτσι, «το κακό» τρίτωσε για τη ΝΕΛ.
Ο εντοπισμός μιας μεγάλης τρύπας στο «Aqua Maria», ενώ το πλοίο βρισκόταν στο λιμάνι του Λαυρίου, ήταν το τρίτο πλήγμα που δέχθηκε η εταιρεία μέσα σε λίγες εβδομάδες. Η αρχή είχε γίνει με το «European Express» το οποίο εμβολίστηκε από το «Βιτσέντζος Κορνάρος» και ακολούθησε η βλάβη στη μηχανή τού «Θεόφιλος».


Το έμαθαν από τη Λήμνο
Η τελευταία εξέλιξη προκάλεσε νέες αντιδράσεις στη Λήμνο, καθώς η ακινητοποίηση του πλοίου έγινε μετά από ανώνυμη καταγγελία, αρχικά στο Δημαρχείο Λήμνου και στη συνέχεια στο Λιμεναρχείο Μύρινας, το οποίο και ενημέρωσε το Λιμεναρχείο Λαυρίου. Το τελευταίο, μετά από έλεγχο που διενέργησε, εντόπισε τρύπα μήκους 1,80 μέτρου και πλάτους περίπου μισού.
Σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, η βλάβη έχει αποκατασταθεί και χθες το βράδυ επρόκειτο το πλοίο να επιστρέψει στα δρομολόγιά του.
Το παράδοξο της όλης υπόθεσης είναι ότι οι τοπικές αρχές της Λήμνου βρέθηκαν να ζητούν επιμόνως την αποκατάσταση της βλάβης και τη δρομολόγηση του πλοίου, όταν μόλις πριν από λίγες μέρες κατακεραύνωναν το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για την ανανέωση της αντικατάστασης του «Ταξιάρχης» από το «Αqua Maria».
Ο δήμαρχος Λήμνου, Αντώνης Χατζηδιαμαντής, βρίσκεται από την Τρίτη το πρωί σε συνεχή επικοινωνία με την αρμόδια Γενική Γραμματεία Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, καθώς η συγκεκριμένη γραμμή επιδοτείται από αυτήν, αλλά και με τη ΝΕΛ, ώστε να υπάρξει ενημέρωση αλλά και τάχιστη επίλυση του προβλήματος. «Συλλέγουμε πληροφορίες από το Λιμεναρχείο, ζητάμε εξηγήσεις από την ακτοπλοϊκή εταιρεία και δυστυχώς αισθανόμαστε ότι δικαιωνόμαστε στους ισχυρισμούς μας ότι το πλοίο δεν είναι αξιόπλοο. Αυτοί που βάζουν τις υπογραφές τους για τις αντικαταστάσεις των πλοίων, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί. Θα πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση και να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας. Θέλουμε ένα αξιόπλοο πλοίο, που να μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας», δήλωσε στο «Ε» ο δήμαρχος Λήμνου.
Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου, Χαράλαμπος Μακρής, ο οποίος ανέφερε: «Θεωρούμε απαράδεκτο και επικίνδυνο να επιτρέπουν σε τέτοια πλοία οι αρμόδιες υπηρεσίες και ο Νηογνώμονας να ταξιδεύουν. Πόσο μάλλον στη δική μας περίπτωση, που η γραμμή είναι επιδοτούμενη και την πληρώνει ο ελληνικός λαός. Το ελάχιστο που πρέπει να γίνει είναι να μπει άλλο πλοίο στη γραμμή και στο τέλος της τριετίας, όπως ορίζει και η σύμβαση, να αντικατασταθεί με νέο πλοίο.»


Κινητοποιήσεις
Μέσα στις επόμενες ημέρες θα συνεδριάσει εκ νέου η συντονιστική επιτροπή αγώνα για το ακτοπλοϊκό, ώστε να πάρει και τις τελικές αποφάσεις για τις κινητοποιήσεις. Ο αντιδήμαρχος Λήμνου Παναγιώτης Τσανταρλιώτης δήλωσε στο «Ε» σχετικώς: «Θα πρέπει να εξετάσουμε σοβαρά και τα νέα δεδομένα που προέκυψαν. Η καταγγελία έγινε σε μας, στο Δήμο της Λήμνου και στο Λιμεναρχείο Μύρινας, ότι υπάρχει πρόβλημα, που στη συνέχεια από το Λιμεναρχείο Λαυρίου ακινητοποίησαν το πλοίο. Όλα αυτά για μας είναι αρνητικά. Υπάρχει συγκεκριμένη απόφαση για αίτημα αντικατάστασης του πλοίο και αυτήν τη χρονική στιγμή γίνεται επίκαιρο όσο ποτέ.»
Οι πολιτικές εξελίξεις είναι αυτές που θα καθορίσουν και τη στάση των φορέων της Λήμνου για τις κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν μέσα στο επόμενο διάστημα. Τέλος, μέσα στα αιτήματα των φορέων συμπεριλαμβάνεται και η επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης και η άμεση αντικατάσταση του «Aqua Maria».


www.emprosnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου