Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

Ακτοπλοϊα: Δεν αναλαμβάνει το πολιτικό κόστος η κυβέρνηση

Σε αδιέξοδο φαίνεται ότι βρίσκεται η Ελληνική Ακτοπλοία, τη οποία έχει συμπαρασύρει η χρηματοπιστωτική κρίση.
Οι εναλλακτικές λύσεις που έχουν οι διοικήσεις των επιχειρήσεων ολοένα και λιγοστεύουν με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ελπίδες για το άμεσο μέλλον. Υπάρχουν σκέψεις ακόμη και για πώληση πλοίων σε μία αγορά όμως που είναι ήδη πολύ πεσμένη και οι τιμές είναι χαμηλές.
«Πολλά βεβαίως μπορούν και πρέπει να γίνουν ακόμα, για να επιτύχουμε το υψηλότερο δυνατό επίπεδο υπηρεσιών προς και από τα νησιά μας. Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να προχωρήσουμε χωρίς φόβο προς την πλήρη εναρμόνιση του θεσμικού μας πλαισίου με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 3577/92, έτσι ώστε να ενθαρρυνθούν περαιτέρω οι επενδύσεις που είναι αναγκαίες για τη διατήρηση και βελτίωση του επιπέδου των προσφερόμενων υπηρεσιών» επισημαίνουν στελέχη της Ελληνικής Ακτοπλοίας.

Ειδικότερα, τα θεσμικά θέματα που χρήζουν της άμεσης ενασχόλησής σας, πέραν της πλήρους απελευθέρωσης του ναυλολογίου, θεωρούμε ότι είναι κατά προτεραιότητα τα ακόλουθα:

 Κατάργηση των μη ανταποδοτικών υπέρ τρίτων κρατήσεων.
 Κατάργηση ΠΔ 177/74 περί οργανικής σύνθεσης.
 Τροποποίηση Ν2932/01 ώστε να εναρμονίζεται με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 3577/92, σύμφωνα και με τις υποδείξεις της Ε.Ε.
 Επικαιροποίηση του τρόπου υπολογισμού αποζημιώσεων για τις συμβάσεις ανάθεσης Δημόσιας Υπηρεσίας, ώστε να λαμβάνουν υπόψη τις συνθήκες της αγοράς.
 Κατάργηση της δεκάμηνης υποχρεωτικής απασχόλησης για τα ταχύπλοα τύπου Catamaran ή Monohull.
 Κατάργηση των υποχρεωτικών Εκπτώσεων.

Η πολιτεία
Από την πλευρά της η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, δεν φέρεται διατεθειμένη να κάνει ριζικές επεμβάσεις σκεπτόμενη πιθανώς το πολιτικό κόστος.
Αν και ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε στην τελευταία συνέντευξη τύπου ότι στις αρχές Ιανουαρίου θα δοθεί στη δημοσιότητα ένα σχέδιο ρυθμίσεων για την ακτοπλοΐα με βάση το πόρισμα που κατέθεσε η αρμόδια Επιτροπή στα μέσα Δεκεμβρίου.

ΠΗΓΗ: ΑΞΙΑ
Μερική Αναδημοσίευση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου