Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2012

Ιδρύονται τελωνεία στην Ίμβρο και την Τένεδο

Μια πολύ σημαντική εξέλιξη για την οικονομία της Λήμνου, αλλά και ιδιαίτερα της βόρειας Λέσβου, δρομολογήθηκε. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η τουρκική κυβέρνηση πήρε απόφαση να ανοίξει τελωνείο στην Ίμβρο, αλλά και στην Τένεδο.

Στο υπ’ αριθμό 28150 φύλλο της εφημερίδας της τουρκικής κυβέρνησης δημοσιεύεται απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, με την οποία ιδρύονται 16 περιφερειακές διευθύνσεις Τελωνείων και Εμπορικών Ζωνών της χώρας, καθώς και επιμέρους τελωνειακές αρχές οι οποίες θα υπάγονται στις οικείες περιφερειακές διευθύνσεις, μεταξύ αυτών και η Περιφερειακή Διεύθυνση Τελωνείων και Εμπορικών Ζωνών Δυτικής Προποντίδας με έδρα τη Ραιδεστό, στην οποία θα υπάγονται οι τελωνειακές αρχές των νησιών Ίμβρου και Τενέδου, που ιδρύονται για πρώτη φορά.
Χάρη στην εξαιρετική αυτή εξέλιξη, τα νησιά Ίμβρος και Τένεδος είναι πλέον σημεία εισόδου στην Τουρκία από το εξωτερικό και εξόδου από αυτήν, για διακίνηση προσώπων, αγαθών και υπηρεσιών. Αυτό θα οδηγήσει στην ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος των Ιμβρίων και Τενεδίων για την απευθείας αεροπορική και ακτοπλοϊκή σύνδεση των πατρίδων τους με προορισμούς της Ελλάδας και του εξωτερικού, το οποίο έθεταν προς τις Αρχές τόσο ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος όσο και τα ιμβριακά σωματεία, με σκοπό τη συγκοινωνιακή διευκόλυνση των Ιμβρίων και Τενεδίων της διασποράς και την ευκολότερη και συχνότερη επάνοδο στη γενέθλια γη τους. Ταυτόχρονα, δίνεται η δυνατότητα σχεδιασμού απευθείας δρομολογίων από τη Λήμνο στην Ίμβρο, αλλά και δρομολογίων και τουριστικών ταξιδιών από το Μόλυβο και το λιμάνι της Πέτρας.

Επιβράβευση προσπαθειών
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο δήμαρχος Λήμνου, Αντώνης Χατζηδιαμαντής, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της δημιουργίας τελωνείων στην Ίμβρο και την Τένεδο, αναφέρεται στις διαβεβαιώσεις του πρώην δημάρχου Μαλάτειας και σημερινού βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος του πρωθυπουργού Ερντογάν, στο ταξίδι που είχε πραγματοποιήσει η δημοτική αρχή στη Μαλάτεια, ότι τελικώς ολοκληρώθηκε η διαδικασία για το άνοιγμα του τελωνείου στην Ίμβρο.
«Το άνοιγμα τελωνείου στην Ίμβρο αποτελεί μια επιβράβευση των προσπαθειών των Ιμβρίων, που αγωνίζονται χρόνια προκειμένου να διασφαλίσουν την άμεση πρόσβαση στην πατρίδα τους», δήλωσε ο δήμαρχος Λήμνου, Αντώνης Χατζηδιαμαντής.
Αναφερόμενος στις προοπτικές ανάπτυξης που μπορεί να δώσει και στα δύο νησιά, ο δήμαρχος Λήμνου τόνισε: «Η επιδιωκόμενη από χρόνια άμεση επικοινωνία με τη γειτονική μας Ίμβρο μάς δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης εμπορικών και ιδίως τουριστικών δραστηριοτήτων, προσφέροντας στη Λήμνο μία ακόμη διέξοδο, που μπορούμε και πρέπει να αξιοποιήσουμε.»
Σύμφωνα με το δήμαρχο Λήμνου, για να μπορέσει να προχωρήσει άμεσα η σύνδεση και για να γίνει πιο ελκυστική, θα πρέπει να ολοκληρωθούν τα έργα στο λιμάνι της Πλάκας και στη συνέχεια να προχωρήσει το θέμα της δημιουργίας των προϋποθέσεων υποδοχής των επισκεπτών, ώστε να γίνει πύλη εισόδου, καθώς ο χρόνος του ταξιδιού μεταξύ Λήμνου και Ίμβρου θα περιοριστεί στο ελάχιστο.
Στη Λήμνο, η σύνδεση των δύο νησιών ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, με σοβαρά όμως προβλήματα, καθώς οι επιβάτες έπρεπε να ταξιδέψουν μέχρι το Τσανάκκαλε, καθώς δεν υπήρχε τελωνείο στην Ίμβρο.

www.emprosnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου