Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Υπό κατάληψη ο Οίκος Ναύτου

Σε κατάληψη του Οίκου Ναύτου προχώρησαν οι εργαζόμενοι, αντιδρώντας στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ένταξή του απο 01/04/2012, στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).



Οι εργαζόμενοι του Οίκου Ναύτου σε ψήφισμα τους ζητούν τη συνέχιση της ανεξάρτητης λειτουργίας του ιατροφαρμακευτικού φορέα. Αναφέρουν ότι η ναυτική οικογένεια χάνει τον ασφαλιστικό φορέα που της παρείχε κατά αποκλειστικότητα ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, επιδότηση ανεργίας και πρόνοιας.
Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων Στέργιος Γκιουλάκης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο πρόχειρο και ότι μέσα σ' αυτό δεν υπάρχει καμία διάταξη που να λέει ότι διασφαλίζονται στο σύνολό τους, οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων και η δομή του φορέα.
Ο κ. Γκιουλάκης τονίζει ότι ο Οίκος Ναύτου για το 2011, ενώ είχε προϋπολογισμό 214 εκατ. ευρώ, πήρε 80 εκατ. λιγότερα και αναφέρει ότι έχουν γίνει σοβαρές προσπάθειες από τη διοίκηση και τους εργαζόμενους, με αποτέλεσμα ο προϋπολογισμός του φορέα να έχει μειωθεί κατά 44%.
Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στη Βουλή στη διάρκεια του εφαρμοστικού νόμου για την Υγεία είχε δηλώσει ότι από 01/04/2012, ο Οίκος Ναύτου γίνεται μέλος του ΕΟΠΥΥ και ότι οι υπάλληλοί του «δεν παθαίνουν τίποτα, συνεχίζουν, όπως και οι υπάλληλοι των προηγούμενων ταμείων, να εργάζονται για τον ΕΟΠΥΥ».
Η ΠΝΟ σε ανακοίνωσή της δηλώνει αντίθετη με την ένταξη του Οίκου Ναύτου στον ΕΟΠΥΥ και με την επιχειρούμενη κατάργηση του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ) και την υπαγωγή του στον ΟΑΕΔ.
Ζητά, επίσης, να διατηρήσει την αυτοτέλειά του το ΝΑΤ με άμεση επιχορήγησή του από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να σταματήσουν οι περικοπές των συντάξεων, ενώ ζητά τη διατήρηση της αυτοτέλειας του ΕΛΟΕΝ (Ειδικού Λογαριασμού Οικογενειακών Επιδομάτων Ναυτικών), που στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο από πόρους των ναυτικών και όχι από το κράτος.
Με αυτό που γίνεται σήμερα διαλύεται ένας σημαντικός κλάδος για τη χώρα μας, που είναι η ναυτιλία» δήλωσε το μεσημέρι ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, Γιάννης Χαλάς, σχολιάζοντας τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον Οίκο Ναύτου.
Ο κ.Χαλάς είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεσα ένα πολιτικό πρόσωπο, που θα αναλάβει την ηγεσία ενός αυτόνομου υπουργείου για τη ναυτιλία και θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα των ναυτικών, ενώ προανήγγειλε δυναμικές κινητοποιήσεις της ναυτεργασίας και είπε ότι για τον λόγο αυτό συνεδριάζει, αύριο στις 10 το πρωί, η Εκτελεστική Γραμματεία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας

WWW.ETHNOS.GR 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου