Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Καθάρισαν το λιμάνι του Μούδρου


Καθάρισαν το λιμάνι του Μούδρου

Λάστιχα, κουτάκια από αναψυκτικά, μπουκάλια, εργαλεία, πλαστικές σακούλες και κάθε λογής σκουπίδι, βρήκαν στο βυθό του λιμανιού, οι αυτοδύτες που αποφάσισαν να συνδράμουν σε μια μεγάλη προσπάθεια καθαρισμού του βυθού του λιμανιού στο Μούδρο. Βουτούσαν αρκετές ώρες για να καθαρίσουν το βυθό, αυτοδύτες και νέοι του Μούδρου. 

Με πρωτοβουλία της Σχολής Κατάδυσης Λήμνου και με την συνδρομή νέων από το Μούδρο και των επαγγελματιών και ερασιτεχνών αλιέων αλλά και του Δήμου Λήμνου, διοργανώθηκε η εκστρατεία καθαρισμού του βυθού. Αφορμή στάθηκαν οι εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και του κόσμου με πρωτοβουλία του παγκόσμιου καταδυτικού οργανισμού PADI, κατά την ημέρα του εορτασμού της Γης στις 22 Απριλίου.
Όμως οι προσπάθειες του καταδυτικού κέντρου Λήμνου, δεν ξεκίνησαν φέτος. Ήδη από πέρσι, η Σχολή Κατάδυσης είχε προχωρήσει και στον καθαρισμό του λιμανιού της Μύρινας. Η προσπάθεια αυτή τη χρονιά επεκτάθηκε και στο λιμάνι του Μούδρου, όπου βρήκε μεγάλη ανταπόκριση από τους νέους και τους φορείς της περιοχής.

Περίπου 30

Στην εκδήλωση συμμετείχαν 30 περίπου εθελοντές, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των αυτοδυτών και συγκεντρώθηκε μεγάλη ποσότητα σκουπιδιών καθώς κάλυψαν όλο το λιμάνι του Μούδρου. Το είδος των σκουπιδιών που ανελκύστηκε, ήταν κυρίως συσκευασίες προϊόντων, πλαστικές σακούλες και αντικείμενα από πλαστικό, αλιευτικά εργαλεία, μπαταρίες αλλά και ογκώδη μεταλλικά αντικείμενα.


Και τι δεν έβγαλαν από το βυθό στο λιμάνι του Μούδρου

Οι αυτοδύτες παρέμειναν κάτω από την επιφάνεια για τρεις περίπου ώρες, ενώ υπήρξε υποστήριξη με μηχανήματα του Δήμου Λήμνου για την ανέλκυση και τη μεταφορά των σκουπιδιών. Η παρουσία εθελοντών ήταν σημαντική, αφού βοήθησαν να ανελκυστούν τα σκουπίδια και να καταλήξουν εκεί που πραγματικά ανήκουν.
Η επόμενη προσπάθεια των αυτοδυτών είναι ο καθαρισμός του βυθού του λιμανιού της Μύρινας την Κυριακή στις 8 Μαΐου. Ο υπεύθυνος της Σχολής Κατάδυσης Λήμνου, Άκης Πατσέλης, δήλωσε για την εθελοντική αυτή προσπάθεια: «Αποφασίσαμε να προχωρήσαμε στον καθαρισμό του λιμανιού του Μούδρου, για να προετοιμάσουμε τον ερχομό της καλοκαιρινής σεζόν. Βρήκαμε απίστευτα σκουπίδια στο βυθό του λιμανιού και για να τα ανασύρουμε στην επιφάνεια, βοήθησαν πολλοί που έσπευσαν να συνδράμουν στην προσπάθεια μας. Δυστυχώς, βρήκαμε και τρεις μπαταρίες που ξέρουμε πόσο μεγάλη μόλυνση προκαλούν στο περιβάλλον. Σε λίγες ημέρες θα συνεχίσουμε και στη Μύρινα, για να καθαρίσουμε το λιμάνι. Εκεί η εκστρατεία καθαρισμού θα είναι πιο οργανωμένη καθώς και το λιμάνι είναι μεγαλύτερο, αλλά έχουν δηλώσει συμμετοχή πολλοί εθελοντές για να βοηθήσουν στην προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει από πέρσι».
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία τρία χρόνια, δραστηριοποιείται η Σχολή Κατάδυσης Λήμνου στην παραλία του Εβγάτη στον Κοντιά και κάθε χρόνο υπάρχει ανοδική πορεία για την ενίσχυση των οργανωμένων καταδύσεων στη Λήμνο.

WWW.EMPROSNET.GR 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου