Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Ψάχνουμε για πλοία τον Ιούλιο!

«Στον αέρα» είναι ο σχεδιασμός των ακτοπλοϊκών δρομολογίων του καλοκαιριού για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, καθώς δεν έχει συνεδριάσει έως τώρα το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών προκειμένου να ξεκαθαριστεί ποιες γραμμές θα ενισχυθούν με πλοία και ποια θα είναι τα δρομολόγια των πλοίων, ώστε να γνωρίζουν οι ταξιδιώτες πότε μπορούν να ταξιδέψουν και πώς. Ο λόγος που καθυστερεί η συνεδρίαση του ΣΑΣ είναι πως μέχρι σήμερα δεν έχουν εκχωρηθεί οι αρμοδιότητες στο νέο αναπληρωτή υπουργό Χάρη Παμπούκη, ο οποίος και θα είναι ο αρμόδιος για θέματα ναυτιλιακής πολιτικής. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά πάσα πιθανότητα η νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιουλίου. Όμως, στην περίπτωση αυτή, θα έχει τιναχθεί «στον αέρα» τόσο ο προγραμματισμός των ακτοπλοϊκών εταιρειών όσο και ο προγραμματισμός των επισκεπτών.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να πραγματοποιηθεί και μια σύσκεψη για τα ακτοπλοϊκά ζητήματα, στην οποία θα πάρουν μέρος ο αναπληρωτής υπουργός Χάρης Παμπούκης και ο γενικός γραμματέας Αιγαίου, Δημήτρης Χαλκιώτης.

Απογοήτευση στη Λήμνο
Οι αντιδράσεις ήδη φουντώνουν. Η αρχή έγινε από το Δήμο Λήμνου που διαμαρτύρεται, όπως γράφουμε και σε διπλανή στήλη, για το πλοίο «Aqua Maria», το οποίο θεωρεί ότι είναι μικρό για τις ανάγκες της Λήμνου αλλά και αργό.
Ας σημειωθεί ότι οι Λημνιοί βρέθηκαν από τον «παράδεισο» στην «κόλαση» μέσα σε λίγες εβδομάδες. Στα τέλη της άνοιξης αισιοδοξούσαν ότι θα δουν αύξηση της τουριστικής κίνησης με τη δρομολόγηση του πλοίου «Κεντέρης», για να διαπιστώσουν λίγο αργότερα ότι θα πρέπει να συμβιβαστούν με ενίσχυση των δρομολογίων από το «Μυτιλήνη». Τώρα ακολουθεί η απογοήτευση ότι στο ξεκίνημα της περιόδου αιχμής της τουριστικής κίνησης δεν υπάρχει καμμιά ενίσχυση των ακτοπλοϊκών γραμμών τους.

Περιμένουν οι Σαμιώτες
Την έναρξη των δρομολογίων τού «Μυτιλήνη» στη γραμμή Πειραιάς - Ικαρία - Σάμος περιμένουν οι κάτοικοι της Σάμου, μια και θεωρούν ότι δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί η κίνηση προς τα νησιά τους μόνο με ένα πλοίο. Σήμερα στη γραμμή είναι δρομολογημένο μόνο το «Νήσος Μύκονος» της Hellenic Seaways, η οποία και δε βλέπει καθόλου θετικά τη δρομολόγηση του «Μυτιλήνη». Λέγεται ότι έχει διαμηνύσει προς κυβερνητικούς κύκλους ότι αν εγκριθεί η δρομολόγηση του πλοίου τής ΝΕΛ, θα αποσύρει το «Νήσος Μύκονος».
Από την άλλη, ναυτιλιακοί κύκλοι υποστηρίζουν πως από τη στιγμή που η ζημιά στο «Θεόφιλος» έχει αποκατασταθεί, το πλοίο θα πρέπει να επιστρέψει στα δρομολόγια των άγονων γραμμών που εκτελούσε πριν τη βλάβη του. Οι ίδιες πηγές λένε πως η ΝΕΛ είναι πιθανό να αντιμετωπίσει προβλήματα με τη μη δρομολόγηση του «Κεντέρης», από τη στιγμή που δεν έχει ανακληθεί η έγκριση της δρομολόγησής του.

Χολωμένη η ΝΕΛ
Κύκλοι προσκείμενοι στη ΝΕΛ υποστηρίζουν ότι έχει ήδη ενημερώσει για την αποδρομολόγηση του «Κεντέρης». Όμως εκείνο που ενοχλεί την εταιρεία είναι πως μέχρι σήμερα δεν έχουν εγκριθεί τα δρομολόγια που έχει ζητήσει, θεωρώντας ότι πρόκειται για κανονικό εμπαιγμό, που στόχο έχει να αποτρέψει την ανάπτυξη των εργασιών της. Η έγκριση των δρομολογίων εκτιμάται ότι θα έπρεπε να είχε γίνει από τα τέλη του περασμένου Μαΐου. Όλα αυτά τα ζητήματα αναμένεται να τεθούν από τη διοίκηση της εταιρείας στον κ. Παμπούκη, όταν θα γίνει συνάντηση των δύο πλευρών.



www.emprosnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου