Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Ναυάγιο στη σύνδεση Λήμνου και Σάμου

Στην επικαιρότητα εξακολουθεί να βρίσκεται η ακτοπλοϊκή σύνδεση τόσο της Λήμνου όσο και της Σάμου.

Σε ό,τι αφορά τη Λήμνο εκπρόσωποι φορέων συναντήθηκαν χθες με τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Αδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος κάλεσε τους κατοίκους της Λήμνου να μην εμποδίζουν το πλοίο «Aqua Maria» που συνδέει τη Λήμνο με το Λαύριο. Επισημαίνεται ότι οι εκπρόσωποι της Λήμνου θεωρούν ότι το συγκεκριμένο πλοίο δεν εξυπηρετεί τις ακτοπλοϊκές ανάγκες του νησιού.
Στο μεταξύ ανακοίνωση για την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σάμου εξέδωσε και ο τομέας ναυτιλίας του ΠΑΣΟΚ Στην ανακοίνωση επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι «στη Σάμο δοκιμάζεται αυτές τις μέρες το δικαίωμα για απρόσκοπτη δυνατότητα μετακίνησης σε συνθήκες σε αντίστοιχο επίπεδο με τις ηπειρωτικές μετακινήσεις. Υπάρχει δε ένα επιπλέον αρνητικό στοιχείο. Οι συνθήκες μεταφοράς επιδεινώνονται σε όρους ποιότητας και διάρκειας ταξιδιού. Αρα η θέση των κατοίκων επιδεινώνεται, η δε ελκυστικότητα των νησιών καταρρακώνεται».
Στη γραμμή Ικαρία-Σάμο η εταιρεία ΑΝΕΚ αντικατάστησε το πλοίο «Νήσος Μύκονος» με το «Ιεράπετρα» το οποίο είναι μεγαλύτερης ηλικίας και πιο αργό, λόγω κυρίως υψηλού λειτουργικού κόστους.
Στην ανακοίνωση τονίζεται ακόμη ότι «η προστασία του δημοσίου συμφέροντος στο καθεστώς απελευθερωμένης αγοράς των θαλασσίων ενδομεταφορών σε μια πολυνησιακή χώρα όπως είναι η Ελλάδα, απαιτεί την εφαρμογή ειδικών πολιτικών, που από τη μια πλευρά θα είναι συμβατές με τον ανταγωνισμό και από την άλλη θα εξασφαλίζουν στο νησιώτη Ελληνα-Ευρωπαίο πολίτη δικαίωμα μετακίνησης από και προς το νησί του, αντίστοιχο και ισοδύναμο με αυτό του κατοίκου της ηπειρωτικής Ευρώπης».
Η μοναδικότητα του νησιώτικου χώρου της Ελλάδας με τη μεγάλη γεωγραφική διασπορά και την έντονη εποχικότητα της ζήτησης μεταφορικών υπηρεσιών, απαιτεί την ουσιαστική παρέμβαση της πολιτείας για τη διασφάλιση των συγκοινωνιών ως δημόσιου αγαθού στο πλαίσιο της ανοικτής και ανταγωνιστικής λειτουργίας των αγορών, προστίθεται στην ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου