Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑΚΗ ΠΡΟΣΔΕΣΗ ΤΟΥ ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΣΤΗ ΜΥΡΙΝΑ

 Η μεγάλη επικινδυνότητα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα πλοία που προσδένουν στο λιμάνι της Μύρινας όταν πνέουν στην περιοχή ισχυροί δυτικοί άνεμοι, αναδείχθηκαν για ακόμη μια φορά μετά το ατύχημα που είχε το απόγευμα του Σαββάτου το πλοίο «Θεόφιλος» με το δεξαμενόπλοιο που εφοδιάζει τη Λήμνο με καύσιμα. Από θαύμα, όπως ισχυρίζονται όσοι είδαν το περιστατικό, αποφεύχθηκε σοβαρότερο ατύχημα, το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη οικολογική καταστροφή μέσα στο λιμάνι της Μύρινας.

 Συγκεκριμένα, το βράδυ του Σαββάτου, κατά τη διαδικασία ελιγμών προσέγγισης, το   πλοίο «Θεόφιλος» έκοψε και ανέσυρε την αριστερή άγκυρα του δεξαμενόπλοιου «Ζέφυρος», το οποίο βρισκόταν πρυμνοδετημένο στη βόρεια πλευρά της προβλήτας του Αγίου Νικολάου, έχοντας ως αποτέλεσμα τη μετακίνηση και την πρόσκρουση του δεξαμενόπλοιου στην αριστερή πρυμναία γωνία του.
Από το περιστατικό της πρόσκρουσης προκλήθηκαν υλικές ζημιές στο δεξαμενόπλοιο «Ζέφυρος», ενώ δεν προκλήθηκε τραυματισμός, θαλάσσια ρύπανση ή υλικές ζημιές στις λιμενικές εγκαταστάσεις.
Το περιστατικό συνέβη λίγες ώρες μετά την αποβίβαση των επιβατών στο λιμάνι της Μύρινας, καθώς το πλοίο, που εκτελούσε ένα έκτακτο δρομολόγιο, θα παρέμενε όλη τη νύχτα στο λιμάνι. Ο καπετάνιος, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, αποφάσισε να δέσει σε πιο ασφαλές σημείο το πλοίο «Θεόφιλος», αλλά δεν τα κατάφερε και έτσι προκλήθηκε το ατύχημα. Στη συνέχεια και μέχρι τις 11 το βράδυ που κόπασαν οι ισχυροί δυτικοί άνεμοι, το «Θεόφιλος» βρισκόταν αγκυροβολημένο ανοικτά του λιμανιού της Μύρινας.

Και ζημιές
Από το Λιμεναρχείο Μύρινας απαγορεύθηκε ο απόπλους του δεξαμενόπλοιου μέχρι να αποκαταστήσει τις ζημιές και να προσκομίσει βεβαιωτικό διατήρησης κλάσης από τον παρακολουθούντα το πλοίο νηογνώμονα. Ο λιμενάρχης Λήμνου, Ευστράτιος Ψύρρας, δήλωσε στο «Ε»: «Πάντα με το δυτικό καιρό αντιμετωπίζουμε διάφορα προβλήματα. Το ευτύχημα ήταν ότι από την πρόσκρουση δεν είχαμε μεγαλύτερο πρόβλημα. Όταν πνέουν στο νησί θυελλώδεις δυτικοί άνεμοι, είμαστε όλοι σε ετοιμότητα.»
Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο λιμάνι της Μύρινας θα πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες βελτιωτικές παρεμβάσεις και κυρίως να τοποθετηθούν προσκρουστήρες, καθώς τα πλοία αντιμετωπίζουν, πολλές φορές, σοβαρό πρόβλημα κατά τη διάρκεια της προσέγγισής τους στην προβλήτα. Το έργο του προσήνεμου μόλου φαίνεται ότι δεν έλυσε τα προβλήματα, ενώ πολλοί καπετάνιοι αρνούνται να δέσουν στο λιμάνι κάτω από αυτές τις συνθήκες.

WWW.EMPROSNET.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου